Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Το «χάρισμα» της ΑΤΕ…


Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην χώρα μας σημειώθηκε τις προηγούμενες μέρες, αλλά κανένα από τα ΜΜΕ ή ΜΜΠ (μέσα μαζικής παραπληροφόρησης) δεν ασχολήθηκε με το γεγονός. Για την ακρίβεια παρουσίασαν την είδηση ως μεγάλη επιτυχία της συγκυβέρνησης.
Αναφέρομαι στην εξαγορά – χάρισμα της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) στην Τράπεζα Πειραιώς. Η ΑΤΕ, μια τράπεζα που ανήκει 100% στο ελληνικό δημόσιο, είχε ανάγκη από αναχρηματοδότηση καθώς παρουσίαζε μεγάλες ζημιές (όπως και όλες οι υπόλοιπες τράπεζες της χώρας μας) μετά το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που είχε στην κατοχή της. Η αναχρηματοδότηση αυτή δεν μπορούσε να γίνει λόγω τρόικας. Η λύση που αποφασίστηκε ήταν να χωριστεί σε «καλή ΑΤΕ» (good ATE) και «κακή ΑΤΕ» (bad ATE). Στην καλή ΑΤΕ παρέμειναν τα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, εκτάσεις, συμμετοχές σε επιχειρήσεις –βλέπε ΣΕΚΑΠ), οι καταθέσεις (κοντά στα 17 δις) και τα ενήμερα δάνεια. Στην κακή ΑΤΕ παρέμειναν οι ζημιές, τα ληξιπρόθεσμα δάνεια κτλ. Η ελληνική κυβέρνηση με μια απόφαση ΣΚΑΝΔΑΛΟ πούλησε-χάρισε στην Πειραιώς την καλή ΑΤΕ. Χάρισε το 40% των ελληνικών αγροτικών εκτάσεων (τα οποία βρίσκονται προσημειωμένα στην ΑΤΕ λόγω των δανείων των αγροτών). Και το μεγάλο ερώτημα που πλανάτε είναι το εξής. Γιατί δεν δόθηκε η καλή ΑΤΕ στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το όποίο (κατά πλειοψηφία) ανήκει στο ελληνικό δημόσιο.
Οι απαντήσεις-υποθέσεις στο παραπάνω ερώτημα και γενικότερα στην σκανδαλώδη απόφαση πολλές. Καταρχήν, να αναφέρουμε πως τα δύο κόμματα, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ , είχαν δανειστεί από την ΑΤΕ ποσά άνω των 100.000.000€ το καθένα. Τα χρήματα αυτά θα ελάμβαναν ως κρατική επιχορήγηση τα επόμενα 20 χρόνια. Βέβαια το ΠΑΣΟΚ όντας τρίτο κόμμα στις εκλογές λάμβανει πολύ μικρότερη αποζημίωση από την προϋπολογισμένη. Όλοι υποθέτουν πως πίσω από αυτή την σκανδαλώδη απόφαση, βρίσκεται μελλοντική παραγραφή των δανείων των δυο κομμάτων. Δάνεια τα οποία είναι αδύνατο να εξοφλήσουν. Επίσης οι πολύ καλές σχέσεις του ισχυρού άντρα της Πειραιώς με το πολιτικό κατεστημένο της χώρας είναι γνωστές και αποτελούν ισχυρό πλεονέκτημα για την συγκεκριμένη πώληση.
Για ακόμα μια φορά οι μάσκες έπεσαν. Τα ΜΜΠ με τους δουλικούς δημοσιογράφους (γνωστούς και ως ΑΡΔ) παρουσίασαν την είδηση όπως βολεύει τους ιδιοκτήτες τους (οι οποίοι είναι και μέτοχοι σε τράπεζες) και κυβερνώντες αυτού του τόπου. Η ολιγαρχία που κυβερνάει την χώρα μας, ελέγχει πλήρως τα ΜΜΕ και οι ανεξάρτητοι και άμεμπτοι δημοσιογράφοι είναι ελάχιστοι (μετρημένοι στα δάχτυλα ενός χεριού). Ευτυχώς που υπάρχουν κάποια blogs στο ίντερνετ για να μπορούμε να διαβάζουμε πραγματικές ειδήσεις.
ΥΓ1. Να αναφέρουμε πως οι υπάλληλοι της Αγροτικής Τράπεζας απεργούν από την προηγούμενη εβδομάδα. Βέβαια κανένα μέσω ενημέρωσης δεν αναφέρεται στον αγώνα τους. Γιατί άραγε...?
ΥΓ2. Ένα αξιόλογο άρθρο του καθηγητή κ. Βαρουφάκη που αξίζει να διαβάσετε.
Τα σέβη μου... all-star

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου